Μήνυμα σφάλματος

Notice: Undefined offset: 1 στην counter_get_browser() (γραμμή 70 του /home/wrotr/public_html/46nhppeiraia/sites/all/modules/counter/counter.lib.inc).

KOΛΛΑΖ, ΟΝΟΜΑΤΑ, Η ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΚΑΜΠΙΑ

Στόχος όλων των δράσεων ήταν η ανάπτυξη της συνεργασίας των μελών μεταξύ τους και με το σύνολο της ομάδας. Επίσης και η ανάπτυξη δεξιοτήτων. Τα παιδιά χρησιμοποίησαν ψαλίδια και κόλλες κι έφτιαξαν ένα ομαδικό κολλάζ. Για την πρώτη επαφή με τα γραμματάκια και για την ανάπτυξη την φωνολογικής συνειδητοποίσης , τα παιδιά διακόσμησαν το όνομά τους όπως ήθελαν , το ζωγράφισαν , έκοψαν ότι τα ενδιέφερε και τα κολλήσαν σε άλλο χρωματιστό χαρτί. Βέβαια , τίποτε δεν τους δόθηκε έτοιμο, τα ίδια τα παιδιά έπρεπε να αναζητήσουν το αρχικό τους , να σκεφτούν και να το επιλέξουν. 

Εφαρμόστηκε να δουλεύουν για κάποιο διάστημα τα παιδιά ανά δύο για να εισαχθούν στη συνεργασία. Έπρεπε σε λευκοπίνακα να δουλεύουν μαζί.  Ακολουθεί  και η  ζωγραφική δύο παιδιών , ενός νηπίου και ενός προνηπίου, της Μαριάννας και της Νυμφικής. Τους ζητήθηκε  να δημιουργήσουν  μια ιστορία. Το ίδιο γινόταν όλο αυτό το διάστημα και με τα άλλα παιδιά.  Αρχικά το κάθε παιδί παρουσιάζει στα άλλα τι ζωγράφισε και στη συνέχεια το κάθε παιδί αφηγείται την ιστορία του. Τη συνεχίζει το άλλο και στο τέλος γίνεται η σύνδεση των ιστοριών των δύο παιδιών για ένα κοινό αποτέλεσμα με τέλος. Θα σας διηγηθώ την ιστορία και αν και δεν κράτησα σημειώσεις ,ας σας τη διηγηθούν τα παιδιά σας καλύτερα. <<1ο παιδί;Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε μια καλή βασίλισσα. Στη χώρα της, της άρεσε πολύ να παίζουν και να γελούν. Χαιρόταν με τις πεταλούδες και με το χιόνι. Όλοι γλεντούσαν και πέρναγαν καλά. 2ο παιδί: Όμως στη γειτονική χώρα έμενε μια βασίλισσα λυπημένη. Η καρδούλα της ήταν στενοχωρημένη , το ίδιο και οι πεταλούδες και οι άνθρωποι. Ήθελε να γίνει φίλη με την άλλη βασίλισσα. 3 και τα δύο σε συνεργασία δίνουν το τέλος της ιστορίας: Τότε της έστειλε πρόσκληση εκείνη η βασίλισσα να τη φιλοξενήσει στο βασίλειό της και να γίνουν φίλες. Η βασίλισσα χάρηκε πολύ, γίνανε φίλες. Κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα>>.

 Για να τονώσουμε τη συνεργασία μας τους δόθηκε η ιδέα  αρχικά για ζωάκια με πολλά πόδια. Τα παιδιά όμως  μίλησαν για την κάμπια κι έτσι αποφασίστηκε  να εργαστούν όλα μαζί για  τη δημιουργία μιας κάμπιας. Είπαμε λίγα λόγια για την κάμπια. 

Κάμπια ονομάζεται η προνύμφη των Λεπιδοπτέρων Εντόμων, στάδιο που προηγείται της χρυσαλίδας και της πεταλούδας. Το σώμα της κάμπιας είναι μαλακό, κυλινδρικό και επιμήκες, σκεπασμένο συχνά με χνούδι με έντονα χρώματα. Έχει 6 ζεύγη κοντών θωρακικών ποδιών, αρκετά κοιλιακά ψευδοπόδια και κοντές κεραίες. Με το μασητικό όργανο στην περιοχή του στόματος, η κάμπια τρώει με λαιμαργία φύλλα, συνήθως ενός συγκεκριμένου φυτού, και μπορεί να καταστρέψει τις καλλιέργειες. Ζει μοναχικά μέχρι να κλειστεί στο κουκούλι, όπου θα μεταμορφωθεί σε χρυσαλλίδα.


Η μορφή και το μέγεθος των καμπιών ποικίλλει σημαντικά, ανάλογα με το είδος. Γενικώς οι κάμπιες έχουν κυλινδρικό και δακτυλιοειδές σκωληκόμορφο σώμα χωρισμένο σε δακτυλιοειδή μεταμερή, κοντά πόδια που παίζουν δευτερεύοντα ρόλο στην κίνησή τους και κινούνται με κυματοειδή προωθητική κίνηση. Το κεφάλι είναι σφαιρικό με ισχυρές σιαγόνες, φέρει δύο ατροφικές κεραίες.  
Στη συνέχεια ζητήθηκε ανά 6 παιδάκια να πιαστούν από τη μέση και να περπατήσουν. Αυτό ήταν πανεύκολο. Μετά να περπατήσουν σε βαθύ κάθισμα. Δυσκολεύτηκαν, τους άρεσε και το διασκέδασαν . Το ίδιο έγινε και με τα υπόλοιπα παιδιά. Σκοπός ήταν να καταλάβουν ότι όταν συνεργάζονται μαζί όμορφα , περνάνε ωραία και δημιουργικά. Βέβαια όσο λιγότερα  παιδιά τόσο πιο εύκολη η συνεργασία , όμως στο σχολείο μας η ομάδα είναι πολύ μεγάλη και για να περνάνε όμορφα πρέπει να συνεργάζονται όλα τα παιδιά.  Στην αρχή όλα μαζί περπάτησαν κρατώντας το ένα το άλλο από τη μέση. Εύκολο.Στη συνέχεια τους ζητήθηκε  να περπατήσουν σε βαθύ κάθισμα όλα μαζί . Εκεί  δυσκολεύτηκαν πάρα πολύ. Έγινε η εξήγηση ,  ότι εκείνα τα έντομα με τα πολλά ποδαράκια συνεργάζονται όλα μαζί και τα καταφέρνουν. Που σημαίνει ότι το κάθε παιδί προσέχει πως πηγαίνει το μπροστινό του και αυτό που είναι πίσω του. Συνεργάστηκαν καλύτερα αν και κουράστηκαν τώρα περισσότερο.
Στη συνέχεια η νηπιαγωγός άπλωσε στο πάτωμα  χρωματιστούς κύκλους και τους ζητήθηκε να διαλέξουν κύκλο και να ζωγραφίσουν μέσα σε αυτόν τον εαυτό τους. Στη συνέχεια τα τοποθέτησαν κάτω κι έπρεπε το κάθε παιδί να βρίσκει το κυκλάκι του και να το κολλά στην κάμπια. Έτσι όλα μαζί έφτιαξαν  μια κάμπια, ενωμένα και χαρούμενα. Γι' αυτό και την ονόμασαν Η ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΚΑΜΠΙΑ.Την άλλη μέρα ένα η Νεφέλη  έφερε και το παραμύθι από τα ΖΟΥΖΟΥΝΑΚΙΑ, ΝΑΝΤΙΑ Η ΚΑΜΠΙΑ , εκδόσεις Παπαδόπουλος. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν πολύ με την αφήγηση αυτού του παραμυθιού .Αποφασίσαμε την Άνοιξη , την κάμπια μας να την μεταμορφώσουμε σε πεταλούδα.
Λέξεις Κλειδιά: