Μήνυμα σφάλματος

Notice: Undefined offset: 1 στην counter_get_browser() (γραμμή 70 του /home/wrotr/public_html/46nhppeiraia/sites/all/modules/counter/counter.lib.inc).

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΠΛΑΣΤΕΛΙΝΕΣ

Σήμερα με τα παιδιά χρησιμοποιήσαμε πλαστελίνη. Ήταν γεγονός ότι πολλά παιδιά ήξεραν να τη χρησιμοποιήσουν, κάποια άλλα όχι ενώ υπήρξαν και παιδιά που δεν ήξεραν που ήταν τοποθετημένη η πλαστελίνη στο σπίτι τους. Η ωφέλειά της στην ψυχοσύνθεση και στην καλλιτεχνική έκφραση των παιδιών είναι αποδεδειγμένα πολύ μεγάλη.

Αγαπητοί γονείς, σας παραθέτουμε απόψεις μεγάλων καλλιτεχνών για τη σπουδαιότητά της , κυρίως στην ηλικία που βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα παιδιά σας.

<< Η πλαστελίνη είναι εύπλαστη και τη βρίσκουμε σε πολλά χρώματα και τα παιδιά την προτιμούν για τις διάφορες χρωματικές πλαστικές συνθέσεις. Δε λερώνει και για να μαλακώσει πρέπει να την πλάσουμε πολύ. Δε στεγνώνει , γι' αυτό και μπορούμε να ξαναπλάσουμε το ίδιο αντικείμενο, αν δεν μας ικανοποίησε η πρώτη του φορά. Το πρώτο πράγμα που διαπιστώνουν τα παιδιά, όταν έρχονται σε επαφή με τα εύπλαστα υλικά είναι ότι σφίγγοντας τα δάχτυλά τους , πατώντας με τα δύο χέρια ή τραβώντας ή πιέζοντας με κάποιο άλλο εργαλείο καθώς και κόβοντας, οι μάζες αυτές αλλάζουν μορφή. Με τη συνεχή ενασχόληση το παιδί μαθαίνει ότι αυτό το υλικό μπορεί να δώσει μορφές που επιζητάμε. Οπότε πιέζει λίγο περισσότερο τα δάχτυλά του στα σημεία που χρειάζεται, για να δώσει λεπτομέρειες, όσο μπορεί.Στη συνέχεια το παιδί μαθαίνει πως, εκτός από τα χέρια του, μπορεί να χρησιμοποιήσει κι άλλα εργαλεία και να δώσει άλλη μορφή στο υλικό του.  Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μη συμπαγή αντικείμενα, που πιέζοντάς τα αφαιρούν τη μορφή και τη μάζα του υλικού που έφτιαξαν. Με αιχμηρά αντικείμενα σκαλίζουν τη πλαστελίνη και μπορούν να δώσουν  μια μορφή αιγυπτιακού ανάγλυφου. Διάφορα αντικείμενα ή εργαλεία καθημερινής χρήσης, αν πιεσθούν πάνω στην πλαστελίνη ή στον πηλό , αφήνουν ωραία ίχνη ή τις αρνητικές τους σιλουέτες.Μπορούμε να κάνουμε άπειρα κατασκευάσματα. Το παιδί αναπτύσσει τη λεπτή κινητικότητά του, αναπτύσει τη φαντασία του και τη δημιουργικότητά του. Εξωτερικεύει εσωτερικές του παραστάσεις  και οδηγείται στην αναπαράσταση βιωμάτων που δεν εξαντλείται ποτέ. Χρησιμοποιεί τις αισθήσεις του και  ωριμάζει αποτελεσματικά. Αναπτύσσεται και η κοινωνικότητά του καθώς το κάθε παιδί παρουσιάζει την κατασκευή του, τη συζητάει με τον διπλανό του και ανταλλάσουν απόψεις>>.   Απόστολος Μαγουλιώτης.

Τα παιδιά έφτιαξαν εκκλησία, καράβι, αυτοκίνητο, το γράμμα Β, καρδούλα, πουλάκι, μπρελόκ, τούρτες γενεθλίων, ανθρωπάκια, λουλουδάκια, σαλιγκαράκια, πετρούλες, κουκουβάγια, καλαμαράκι τέρας, φιδάκι, δαχτυλίδι, τανκς, ζωάκια.  Δείτε τα έργα τους.

Λέξεις Κλειδιά: