Μήνυμα σφάλματος

Notice: Undefined offset: 1 στην counter_get_browser() (γραμμή 70 του /home/wrotr/public_html/46nhppeiraia/sites/all/modules/counter/counter.lib.inc).

ΓΟΡΓΟΝΑ, Η ΑΔΕΛΦΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

     Υπάρχουν διάφοροι θρύλοι σχετικά με τον Μέγα Αλέξανδρο και την αδερφή του τη γοργόνα. Ο ένας  θρύλος λέει πως ο Αλέξανδρος κατάφερε περνώντας από διάφορες δοκιμασίες να προσεγγίσει το αθάνατο νερό, την ύπαρξη του οποίου είχε μάθει από τους σοφούς, όμως η αδερφή του το ήπιε κι εκείνος την καταράστηκε να γίνει μισή ψάρι μισή άνθρωπος. Εκείνη πάντως δεν του κράτησε κακία, αντιθέτως συνεχίσει να γυρίζει στα πέλαγα και να τον αναζητά με τη φράση «ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος;».

     Κατά μία άλλη εκδοχή, η αδερφή του Αλέξανδρου έχυσε κατά λάθος το αθάνατο νερό γι' αυτό από τον καημό της μεταμορφώθηκε σε γοργόνα, ενώ κατά μία άλλη εκείνη ήταν που κατάφερε να το βρει και να το αποσπάσει όμως ο Αλέξανδρος αρνήθηκε να το πιει, λέγοντας όχι στην αθανασία και την ξεγέλασε να το πιει η ίδια, με αποτέλεσμα να γυρνά στα πέλαγα στην αιωνιότητα.

     Όσοι, πάντως, μύθοι κι αν υπάρχουν σχετικά με το τι έγινε με τον Αλέξανδρο και το αθάνατο νερό και πώς γεννήθηκε η Γοργόνα, η κατάληξη είναι κοινή. Εκείνη γυρνά στις θάλασσες και τον αναζητά, ρωτώντας (από τη «Γοργόνα» του Ανδρέα Καρκαβίτσα):

«- Ναύτη - καλεναύτη· ζει ο Βασιλιάς Αλέξαντρος;

Ο Βασιλιάς Αλέξαντρος! ψιθύρισα με περισσότερη απορία.

Πώς είναι δυνατό να ζει ο βασιλιάς Αλέξαντρος; Δεν ήξερα τι ρώτημα ήταν εκείνο και τι να της αποκριθώ, όταν η φωνή ξαναδευτέρωσε:

- Ναύτη-καλεναύτη· ζει ο βασιλιάς Αλέξαντρος;

- Τώρα, Κυρά μου! απάντησα χωρίς να σκεφτώ. Τώρα βασιλιάς Αλέξαντρος! Ούτε το χώμα του δε βρίσκεται στη γη.

Ωϊμέ! κακό που το ’παθα! Η χιλιόμορφη κόρη έγινε μεμιάς φοβερό σίχαμα. Κύκλωπας βγήκε από το κύμα κι έδειξε λεπιοντυμένο το μισό κορμί. Ζωντανά φίδια τα μεταξόμαλλα σηκώθηκαν περδώθε, έβγαλαν γλώσσες και κεντριά φαρμακερά κι έχυσαν φοβεριστικό ανεμοφύσημα. Το θωρακωτό στήθος και το παρθενικό πρόσωπο άλλαξαν αμέσως, σα να ήταν η Μονοβύζω του παραμυθιού. Τώρα καλογνώρισα με ποιον είχα να κάμω! Δεν ήταν ο Χάρος της Γης, ο χαλαστής και σωτήρας άγγελος. Ήταν η Γοργόνα, τ’ Αλέξαντρου η αδερφή, που έκλεψε το αθάνατο νερό και γύριζε ζωντανή και παντοδύναμη. Η Δόξα ήταν του μεγάλου κοσμοκράτορα, αγέραστη κι αιώνια σε στεριά και θάλασσα. Και μόνο για Κείνης τον ερχομό έχυσε ο Πόλος το Σέλας του, να στρώσει τον αθέρα με της πορφύρας το χρώμα. Δε ρωτούσε βέβαια για το φθαρτό σώμα, αλλά για τη μνήμη του αφέντη της. Και τώρα στην άκριτη μου απόκριση μανιασμένη έριξε το χέρι, ένα δασοτριχωμένο και βαρύ χέρι στην κουπαστή, έπαιξε ζερβόδεξα την ουρά της κι έδειξε Ωκεανό τον μαλακό Πόντο.

- Όχι, Κυρά, ψέματα!... τρανοφώναξα με λυμένα γόνατα. Εκείνη με κοίταξε αυστηρά και με φωνή τρεμάμενη ξαναρώτησε:

- Ναύτη-καλεναύτη· ζει ο βασιλιάς Αλέξαντρος;

- Ζει και βασιλεύει· απάντησα ευθύς. Ζει και βασιλεύει και τον κόσμο κυριεύει.

Άκουσε τα λόγια μου καλά. Σα να χύθηκε αθάνατο νερό η φωνή μου στις φλέβες της, άλλαξε αμέσως το τέρας κι έλαμψε παρθένα πάλι χιλιόμορφη. Σήκωσε το κρινάτο χέρι της από την κουπαστή, χαμογέλασε ροδόφυλλα σκορπώντας από τα χείλη της. Και άξαφνα στον ολοπόρφυρον αέρα χύθηκε τραγούδι πολεμικό, λες και γύριζε τώρα ο Μακεδονικός στρατός από τις χώρες του Γάγγη και του Ευφράτη...».  

 

  Επίσης, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων   Θεσσαλονίκης ζητά να συνδεθεί η πόλη με τη μορφή της και την ιστορία της, επισημαίνοντας πως ο «Λευκός Πύργος» είναι κτίσμα του 15ου αιώνα που χρησιμοποιήθηκε από τους Τούρκους ως φυλακή θανατοποινιτών και δεν μπορεί να αποτελεί έμβλημα μιας πόλης όπως είναι η Θεσσαλονίκη. Έτσι ζητούν  το νέο έμβλημα της συμπρωτεύουσας να είναι  η «Γοργόνα Θεσσαλονίκη», η ετεροθαλής αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
     Η μυθολογία θέλει, την ετεροθαλή αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου «Γοργόνα Θεσσαλονίκη» να είναι ερωτευμένη με τον αδελφό της και όταν μαθαίνει ότι εκείνος πεθαίνει στη μάχη στα βάθη της Ανατολής να πνίγεται στο Θερμαϊκό κόλπο από τη μεγάλη της θλίψη. Όπως θέλει η παράδοση από εκείνη τη μέρα, η γοργόνα «Θεσσαλονίκη» περιφέρεται στα νερά του Θερμαϊκού και ρωτά τους καπετάνιους και ναυτικούς «Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος;». Εάν η απάντηση των ναυτικών είναι αρνητική τότε εκείνη από το θυμό της σηκώνει κύματα και βουλιάζει τα καράβια. Αντίθετα, εάν της απαντήσουν πως ζει ο Μέγας Αλέξανδρος παραμένει ήρεμη και τους αφήνει να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Οι επαγγελματίες και οι έμποροι της Θεσσαλονίκης υποστηρίζουν πως καμία άλλη πόλη δε φέρει πίσω της μία τόσο ωραία ιστορία αναφορικά με το όνομά της. Έτσι, λοιπόν, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων  Θεσσαλονίκης έχει προτείνει να πραγματοποιηθεί  φιλοτέληση και τοποθέτηση του αγάλματος της «Γοργόνας Θεσσαλονίκης» είτε στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, στην παλιά πλατεία Ηλεκτρικής Εταιρείας έναντι του νέου Δημαρχείου είτε στο λιμάνι της πόλης στην προβλήτα απέναντι από την Πλατεία Ελευθερίας.

Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι ήδη υπάρχει έτοιμη πρόταση από το Ινστιτούτο Διαβαλκανικών Σχέσεων σε συνεργασία με τον γλύπτη Κωνσταντίνο Παλαιολόγο για την φιλοτέχνηση αγάλματος της γοργόνας σε διαστάσεις έξι-επτά μέτρων.

Οι μικροί μαθητές άκουσαν ενθουσιασμένη την ιστορία της γοργόνας και την απέδωσαν εικαστικά.

 

 

Λέξεις Κλειδιά: